0

Doğumdan Sonra Saç Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Doğumdan Sonra Saç Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Doğumdan Sonra Saç Bakımı Nasıl Olmalıdır?
  • 31 Ekim 2022, Pazartesi
  • 292

Bebek sahibi olmak pek çok yeni çiftin hayallerini süsler. Bununla birlikte kadınlar için hamilelik süreci oldukça zorlu geçer. Bununla sınırlı kalmadan doğumdan sonra etkileri de yer alır. Peki, Doğumdan sonra saç bakımı nasıl olmalıdır?

Bunlardan bir tanesi de saç bakımı üzerinedir. Çünkü doğum ardından saçlar eski güzelliğini ve gücünü yitirmektedir. Bunun yanı sıra saç kayıpları da yine hamilelik ardından gözlemlenir. Eğer bu gibi durumlara karşı çözüm arıyorsanız, bakım işlemlerini doğru bir şekilde yapmanız gerekir.
Eğer doğumdan sonra saç bakımı konusuna özen gösterirseniz, eski güzel saçlarınıza tekrar kavuşabilirsiniz. Bunlara sadece hamilelik sonlanınca değil, hamilelik ve lohusalık dönemlerinde de özen gösterirseniz en iyi neticeleri görebilirsiniz.

Doğumdan Sonra Saç Bakımı

Her ne kadar doğumdan sonra saç dökülmesi, saçların eski canlılığını kaybetmesi endişe oluştursa da aslında oldukça normaldir. İlk olarak endişe yapmadan doğum sonrası saç dökülmesine neyin sebep olduğu, ne kadar sürdüğü ve doğumdan sonra saç bakımı için önerileri bilmeniz gerekir.
Bunun ilk adımı sebebi bilmektir. Vücudumuzdaki tüm saçlar, iki ila yedi yıl arasında sürebilen bir döngü içinde uzar. Bir saç telinin aktif veya büyüme aşamasına anagen denir ve saçınızın uzunluğunu belirler. Bir süre sonra saç kökü, dinlenme evresine girmeden önce bir geçiş evresine girer.
Dökülme meydana gelir (eksojen) ve süreç baştan başlar. Hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında hormon seviyelerinizle ilgili değişiklikler saç büyümesini etkileyebilir. Doğum yaptıktan sonra hormonal dengesizlik yaşamak tamamen normaldir ve hormonal dengesizliğin belirtilerinden biri de doğum sonrası saç dökülmesidir.
Doğum sonrası saç dökülmesi telogen effluvium için tıbbi terimi kullanılmaktadır. Doğum sonrası alopesi olarak da adlandırılan durum nispeten yaygındır ve doğumu takip eden aylarda kadınların %40-50'sini etkiler. Doğum sonrası saç dökülmesi, vücudunuzdaki hormonların ani değişimi, özellikle progesteron ve östrojen arasındaki değişim nedeniyle doğumdan sonra ortaya çıkar.

Sağlıklı Bir Diyet

Sağlıklı bir diye, lohusalık döneminde saç bakımı için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir diyet sürdürmenin optimal sağlık ve refah için önemli bir faktördür. Özellikle doğum sonrası kadınlar için sağlıklı bir diyet, genel olarak iyileşmeye yardımcı olabilir ve doğum sonrası saç dökülmesinin ilerlemesini dahi durdurabilir.
Diyetiniz öncelikle sebzelerde, tam tahıllarda ve taze meyvelerde bulunan gerekli vitamin ve besin dengesini içerdiğinden emin olunmalıdır. Susuz kalmamak için gün boyunca bol su içmek de unutulmamalıdır. Böylece doğumdan sonra saç bakımı daha kolay şekilde yapılabilir.

Doğumdan Sonra Saçlar Neden Bozulur?

Lohusalık döneminde saç bakımı, daha canlı ve sağlıklı saçlara kavuşmanız için şarttır. Bununla birlikte saçların neden bozulduğunu, eski canlığını yitirdiğini bilmeniz gerekir. Böylece daha doğru adımlar atarak, saçlarınızı eski güzelliğinize kavuşturabilirsiniz;
  1. Düzensiz beslenme alışkanlıkları
  2. Yetersiz beslenme
  3. Stres ve kaygı
  4. Depresyon problemleri
  5. Kansızlık
  6. Vitamin eksikliği
  7. Doğum sonrası tiroit
  8. Hormon değişiklikleri
  9. Doğum kontrol hapı
Bunlar saçların canlılığını kaybetmesinin nedenleri arasında bulunmaktadır. Dolayısıyla bunlara göre gerekli adımları atmak gerekir. Eğer kansızlık varsa konu hakkında bir doktora görünmeniz gerekir. Böylece kansızlığın nedeni öğrenildikten sonra doğru bir tedavi ile çözüm bulunması mümkündür.
Bunun dışında doğum kontrol hapında ya da hormon değişikliklerinde de hekiminizle görüşmeniz gerekir. Bunlar da doğumdan sonra saç bakımı konusunda oldukça önemlidir. Diğer maddelere de özen gösterirseniz, eski saçlarınıza kısa bir süre zarfında kavuşabilirsiniz.

Besin Takviyeleri

Besin takviyeleri günümüzde özellikle sporcular tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Doğumdan sonra saç bakımı nasıl olmalıdır diyorsanız, sizin de bunları incelemeniz önerilir.

Doğum sonrası saç dökülmesinden endişe ediyorsanız, saç dökülmesini durdurmaya ve saçların yeniden büyümesini teşvik etmeye yardımcı olması için vitamin veya mineral takviyeleri almak konusunda doktorunuzla konuşabilirsiniz. Bu takviyelerle sadece saç dökülmesini engellemekle kalmayıp, aynı zamanda daha güçlü saçlar da elde edebilirsiniz. Özellikle önerilen takviyeler,
  1. B vitamini kompleksi ve/veya biotin,
  2. Demir,
  3. C vitamini,
  4. E vitamini,
  5. Çinko şeklindedir.
Bu besinler doğum sonrası iyileşme planında da şarttır. Ancak kullanmadan önce yine de doktorunuzla görüşmeniz tavsiye edilir. Lohusalık döneminde saç bakımı için buna da özen göstermeniz önerilir.
 

--Stres

Stres sağlığa olduğu gibi saçlara da zararlıdır. Bu nedenle doğrumdan sonra saç bakımı için stres seviyenizi azaltmak için adımlar atılmalıdır. Tıpkı bakım gibi bu da saçlara yardımcı olmaya imkan tanır.

Her insanın stres kaynağı farklıdır. Dolayısıyla ilk olarak bunlardan mümkün olduğu adar uzaklaşmanız gerekir. Ayrıca bazı egzersizler de yapılmalıdır.  Özellikle meditasyon veya nefes egzersizleri, gevşeme teknikleri size olanak tanıyabilir.

Dolayısıyla stresi azaltmaya da yardımcı olabilecek düzenli hafif veya orta derecede egzersiz için düzenli şekilde zaman ayrılmalıdır. Kendinizi bunalmış hissediyorsanız, bebeğe ve hatta ev işlerine bakmak için arkadaşlarınızdan ve sevdiklerinizden yardım istemeniz de önemlidir.
Bu hamilelikte saç bakımı kadar önemli için takip etmeniz tavsiye edilir. Böylece daha az dökülen ve güçlü saçlara erişmeniz mümkündür.
Doğumdan sonra değişen hormon seviyeleri değişir. Bu da doğal olarak saçlar üzerinde etkisini gösterir. Ancak ihmal etmemeniz gereken doğum sonrası belirtilerden biri de depresyondur. Tıpkı stres gibi bu da önemli bir konudur. Doğumu takip eden haftalarda ve aylarda kendinizi çok endişeli, kızgın veya bunalmış hissediyorsanız, sevdiklerinizle veya psikologla konuşulmalıdır.
 

--Saç Stili

Kendinizi daha mutlu hissetmenin vücudunuz üzerinde olumlu etkisi vardır. Bu nedenle doğumdan sonra saç bakımı nasıl olmalıdır diyorsanız, özen göstermeniz gerekir. Günümüzde birçok kadın pratik nedenlerle daha kısa saç modellerini seçer. Daha kısa saç stili doğum sonrası saç dökülmesi görünümünü azaltmaya da yardımcı olabilir. Ancak dilerseniz mevcut uzunluğuna uygun şekiller verme yoluna da gidebilirsiniz.
Bunun dışında saçın zarar görmesini önlemek saçları sert fırçalamayı sınırlamanız önerilir. Saçı atkuyruğu, mısır örgüsü veya örgü gibi stillere fazla yapmamanız tavsiye edilir.
 

--Saç Bakım Rutini

Saç bakım rutininizi değiştirmek de doğumdan sonra saç bakımı için önemlidir. Zira hormonların etkisiyle bakım işlemlerini farklı zamanlarda yapmanız gerekir. Özellikle biotin, silika ve derin nem kremi ile güçlendirilmiş doğum sonrası saç dökülmesi şampuanı süreçte size yardımcı olabilir.
Ayrıca saçların ıslandığında, daha kırılgan olduğunu da hatırlamanız önerilir. Bu nedenle saçınızı yıkadıktan sonra veya kurumasını beklenmelidir. Sorasında ise hafif ve narin şekilde fırçalanmalıdır. Böylece zarar görmesi önlenebilir.  Saç kurutma makinenizi de sıcak değil, soğuk bir ayara ayarlamanız tavsiye edilir.

Aşırı ısıdan kaynaklanabilecek daha fazla hasarı önlemek için sıcak silindirler veya düzleştiriciler kullanmaktan kaçınmanız önerilir. Böylece hamilelikte saç bakımı daha doğru bir şekilde yapılabilir.
Ayrıca saç derisi spreyleri ve saç maskeleri gibi bir dermatoloğun önerebileceği diğer özel ürünlerden de yararlanmanız mümkündür.
 

--Doğallık

Doğum sonrası saç bakımı sırasında, saçınızı boyamak veya şekillendirmek için sert jeller ve spreyler kullanmaya bir süre ara vermeniz önerilir. Böylece saçlarınız eski gücünü yeniden kazanabilir. Böylece daha iyi sonuçlar elde etmeniz de mümkün olur.

Eğer bir süre saçlarınızın doğal kalmasına izin verirseniz, daha olumlu sonuçlar görebilirsiniz. Saç büyümesini güçlendirmeye yardımcı olduğu ve saç dökülmesini azalttığı veya durdurduğu söylenen doğal yağları kullanmayı da düşünebilirsiniz.
Örneğin şampuanınıza birkaç damla nane yağı eklemeyi deneyebilirsiniz. Böylece saçı nemlendirmeye ve parlaklığını artırmaya yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca balık veya keten tohumu yağı da tüketebilirsiniz.

Doğumdan sonra saç bakımı nasıl olmalıdır diyorsanız, bunlara da özen gösterilmelidir. Saçları destekleyen omega-3, omega-6 ve omega-9 gibi esansiyel yağ asitlerinin optimal seviyelerini geri kazanmaya olanak tanıyabilir.
Bunlara ek olarak saç büyümesini teşvik edebileceğinden, badem yağı veya hint yağı ile kafa derisine nazikçe masaj yapmayı düşünebilirsiniz.
 

--Nemlendirme

Hamilelikten sonra hem saç dökülmesini engellemek hem de daha canlı olmalarını istiyorsanız, nemlendirmeye de özen gösterilmektedir. 
Bölünmüş uçları onarmak neredeyse imkansızdır. Bununla birlikte hasar görmüş saçların görünümünü beslemeniz mümkündür. Saçları kökten uca nemlendirmek, zarar görmüş saçların daha da kötüleşmemesine yardımcı olur.

Dolayısıyla evde bir gününüz boş olduğunda, bir saç maskesi hazırlamanız önerilir. Saçınızı dipten uca doğru ıslatıp, küçük bir saç havlusuna sarabilirsiniz. Mümkün olduğunca uzun süre bırakırsanız, en iyi sonuçları elde edebilirsiniz.
 

--Sabırlı Olmak

Doğumdan sonra saç bakımı hakkında kadınlar doğal olarak endişelenir. Çünkü eski sağlıklı saçlara geri kavuşmak istenir. Bu süreçte sabırlı olursanız, zaman içerisinde olumlu sonuçları görebilirsiniz.

 

Doğumdan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çok sayıda yeni anne, bebek sahibi olduktan birkaç ay içinde gözle görülür saç dökülmesi yaşar. Bunun dışında canlı yapısını kaybeden saçlar da yaygın olarak gözlemlenebilir. Her ne kadar endişe verse de bu normaldir ve doğumdan sonra saç bakımı ile çözülebilir. Hamilelik ardından düşen östrojen seviyesi, keratin seviyesinin düşmesi bunların bazı sebepleridir.

Dolayısıyla bunun kalıcı olmadığını, doğru bakımlar ile çözebileceğinizi bilmeniz gerekir. Düzeltmek için neredeyse hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur. Çünkü bakım oldukça kolaydır. Çoğu kadın, bebeğin birinci doğum gününe kadar saçlarının normal haline döndüğünü gözlemleyebilir. Birçok kadın normal dolgunluğunu daha erken kazanır. Ancak bunun için uygulamaları doğru yapmanız gerekir.

Doğumdan sonra saç bakımı için nelere dikkat etmeniz gerektiği de bu nedenle önemlidir.
  1. Hacim veren şampuan ve saç kremi kullanın. Bu şampuanlar, saçı kaplayan ve saçın daha dolgun görünmesini sağlayan protein gibi bileşenler içerme eğilimindedir.
  2. Bakım şampuanı ibareli şampuanları tercih etmeyin. Çünkü bunar, saçı ağırlaştıran, gevşek hale getiren ağır saç kremlere sahiptir.
  3. İnce saçlara formüle edilen saç kremi kullanın. Bunlar saçı ağırlaştırmayacak daha hafif formüller içerir.
  4. Saç kremini öncelikle saçınızın uçlarında kullanın. Saç derinize ve saçınızın tamamına saç kremi uygulamak, saçı ağırlaştırmaya meyillidir.
  5. Yoğun şekillendiriciler olarak etiketlenmiş saç kremlerinden kaçının. Bunlar çok ağır olduğu için zarar vericidir.
Doğumdan sonra saç bakımı nasıl olmalıdır konusunda uykuya da dikkat etmeniz gerekir. Çünkü uyku esnasında saç hücreleri hızlı bir şekilde artmaya başlar. Her ne kadar bebek nedeniyle uykunun imkansız olduğu düşünülse de küçük bir şekerleme yapmak bile yardımcı olabilir.
 

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Lohusalık döneminde saç bakımı nasıl olmalı? Bunun için vücudunuzun ne durumda olduğunu bilmeniz oldukça önemlidir. Çünkü doğum ardından, vücutta bir takım değişiklikler meydana gelir. Bunları bilmek, önlemleri daha doğru bir şekilde almanıza olanak tanır.
Dolayısıyla kan ve vitamin testi yaptırmanız, tiroit seviyelerinize baktırmanız tavsiye edilir. Böylece en doğru sonuçları alabilir, bir yol haritası çizebilirsiniz. Buna göre diyetisyen ve dermatolog ile konuşarak, yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Bunun dışında güçlü ve sağlıklı saçlara sahip olmanız için Omega-3 bakımından zengin besinlere özen vermeniz de önerilir. Böylece saçlarınız eski durumlarına daha kısa sürede ulaşabilir. Kullandığınız saç bakım ürünlerine dikkat etmeniz de doğumdan sonra saç bakımı nasıl olmalıdır üzerinde önemlidir. Zira kimyasal ürünler bulunuyorsa saçlarınıza bu dönemde daha fazla zarar verebilir. Doğru bakım ürünleri kullanmak da süreç esnasında şarttır.
Özellikle biyotin bakımından zengin olan kremler ve şampuanlar saçlarınızı daha fazla besler. Bu nedenle size daha iyi sonuçlar teklif eder.

Eğer sık sık maşa, perma ve fön uyguluyorsanız, ısı saçlarınıza zarar verir. Bu hamilelik ardından hormon değişimleri ile birleştiğinde daha kötü durumlara neden olur. Bu nedenle ısıdan saçlarınızı korumanız, bu tür uygulamaları gerçekleştirmemeniz tavsiye edilir.
Saçlarınızı tararken kullandığınız tarakların yapısı da doğumdan sonra saç bakımı için önemlidir. Özellikle geniş dişli taraklar, süreçte daha çok yardımcı olur. Tüm bunlara dikkat ederek, daha güzel saçlara ulaşabilirsiniz.
 

Doğumdan Sonra Keratin Bakımı

Doğumdan sonra keratin bakımı yaptırılır mı? Bu soru gerek doğumdan önce gerekse doğumdan sonra kadınlar tarafından sık sık düşünülür. Çünkü kendileri ya da bebekleri için zararlı olup olmadığı bilinmek istenir.
Hamilelik sürecinde meydana gelen hormon dalgalanmaları, vücudun birçok yerinde olduğu gibi saçlarda da kendini gösterir. Her ne kadar daha yumuşak ve parlak saçlara kavuşanlar bulunsa da cansız saçları olanlar da vardır.
Bu durumda hamilelikte keratin bakımı yapılır mı sorusu gelmektedir. Bu madde vücutta doğal olarak mevcut olup saçların dışında tırnak ve dişte de gözlemlenir. Daha parlak ve güçlü saçlar için şarttır.
Ne var ki zaman içinde vücutta bulunan keratin seviyeleri azalma gösterebilir. Bunun bir nedeni hamilelik sürecidir. Bu durumda saçlar kötü bir görünüme ulaştığı için çözümler doğal olarak sorulur. Keratin bakımı, eksilen keratini takviye ederek yardımcı olmaktadır.
Peki, hamilelikte ya da doğumdan sonra keratin bakımı yaptırılabilir mi? Bebeklerin organ gelişimini tamamladığı 3 ay süresince tüm kimyasal işlemlerden uzak kalınması gerekir. Çünkü annenin vücuduna nüfuz eden maddeler, buradan bebeğe de sirayet eder. Böylece hem anne hem de bebeğin sağlığını tehdit edebilir.
Bunun yanı sıra emzirme sürecinde süt ile bebeğe geçmeleri yine muhtemeldir. Her ne kadar bilinmese de keratin bakımı kimyasal ürünler kullanılarak gerçekleştirilir. Dolayısıyla hamilelik ve emzirme sürecinde olan kadınlara tavsiye edilmez. Keratin içeriği organik olsa da, ilk 3 ay kullanımı tavsiye edilmez.
Bu süre ardından kullanmayı düşünüyorsanız da ilk olarak hamilelikte keratin bakımı hakkında doktorunuz ile görüşmeniz tavsiye edilir.
 

Doğumdan Sonra Saç Boyamak

Hamilelikte ya da doğumdan sonra saç boyamak mümkün mü? Bu soru söz konusu süreçlerde olan ve saç bakımı yaptırmak isteyen kadınlar tarafından sık sık düşünülmektedir. Bu bakımdan hamileliğin ilk 3 ayı boyunca boyama işlemlerinin yapılmaması gerekir.
Peki, emzirme döneminde saç boyatılır mı? Hamilelik sonlanınca bebeğini kucağın alan anneler, doğal olarak kendine biraz zaman ayırmak isteyebilir. Zira hamilelik süreci oldukça zorlu geçer. Bu süreçte saçların boyatılması sık sık düşünülen bir konudur.
Bu konuda birbiri ile farklılaşan görüşler yer almaktadır. Dolayısıyla doğumdan sonra boyamak istiyorsanız ilk olarak doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Böylece daha iyi bilgiler elde etmeniz mümkündür.
 

Hamilelikte Saç Bakımı Nasıl Olmalıdır ? yazımı okumanızı tavsiye ederiz.


 
Ücretsiz Kargo

1500 TL ve üzeri siparişlerde kargo ücretsiz

Kolay İade

30 gün iade garantisi

Güvenli Ödeme

256-bit SSL Encrypted Ödeme

Müşteri Desteği

Tüm sorularınız için