0

Sülfatsız, Parabensiz, Organik Keratinli Şampuan Nedir?

Sülfatsız, Parabensiz, Organik Keratinli Şampuan Nedir?

Sülfatsız, Parabensiz, Organik Keratinli Şampuan Nedir?
  • 10 Ocak 2023, Salı
  • 371
Vücudumuza ve saçımıza kullandığımız ürünlerin sadece saç veya cilt güzelliğiyle ve sağlığıyla ilgili olmadığı artık kabul edilen bir gerçek. Beden bir bütün ve birbiriyle bağlantılı ve ilişkili ağlardan oluşan bir organizma. Bu demek oluyor ki saçımıza ya da vücudumuza kullandığımız bir ürün genel vücut sağlığımızı da büyük ölçüde etkiliyor.

Güzelleşmek uğruna cildimize sürdüğümüz kremler, makyaj malzemeleri, duş jelleri ve şampuanlar sağlığımızı büyük ölçüde tehdit etmekte. Hatta bunu ileriye taşıyıp 'Yiyemediğiniz hiçbir şeyi vücudunuza sürmeyin. ' diyenler bile var. Bu söyle pek de haksız değil elbette. Kullandığımız ürünler cilt tarafından emilerek kana karışır kan yoluyla organlarımıza ve sistemlerimize etki eder. 

Özellikle saçları temizlemek amacıyla kullanılan şampuanlar pek çok zararlı kimyasal içermekte. Oysa kimyasallar olmadan da saçları temizlemek, bakımını yapmak mümkün. Sağlığınızı bozmadan canlı, parlak, güzel ve bakımlı saçlara sahip olabilirsiniz.  Sülfat içermeyen doğal keratinli organik şampuanlar la sağlığınıza savaş açmadan da güzel ve bakımlı olabilirsiniz.
 

Şampuanların İçerdiği Zararlı Kimyasallar

Sıradan şampuanlarda kullanılan toksik kimyasallarla kısa vadede saçta olumlu etkiler görülebilirken uzun vadede saçları kurutur, cilt hastalıklarına ve saç dökülmelerine neden olur. Şampuanlarda yaygın olarak kullanılanlar toksik kimyasallar; Sodyum laurly sülfat ( SLS), formaldehit, paraben, fitalat, propilen glikol, dimetikon, alkol, triclosan dır. İyi bir içerik okuyucu olmalıyız. Ürünlerin etiketlerini ayrıntılı bir şekilde incelemeliyiz. Bu maddeleri içeren şampuanlardan koşar adımla uzaklaşmak akıllıca bir yol olur zira. 

Sodyum laurly sülfat olarak bilinen SLS kısaltması olan sülfat, bir diğer adıyla tuz, şampuan ve deterjanlarda, duş jellerinde kısaca bol bol köpüklerin görüldüğü ürünlerin hepsinde yer almaktadır. Sülfatın kullanım amacı bol köpük oluşturmasıdır. Zihnimizde kodlanan bol köpüğün temizlikle olan ilişkisi bizi bu ürünleri tercih etmeye iter. Ne kadar çok köpük olursa o kadar temiz olduğunu düşündürür.Oysa bu doğru değildir. Sülfatsız şampuanlar da abartı köpükler oluşturmadan nazikçe temizler saçları. Sülfat uzun vadede saçları kurutarak dökülmelere ve saç derisinde irritasyonlara neden olur. Sülfatsız şampuanlar ise saçın doğal nem dengesinin koruduğundan dolayı saçları yumuşacık yapar. 
Şampuanlarda yaygın olarak kullanılan formaldehit kanserojen bir maddedir. Hormon dengesini bozarak DNA hasarına ve kansere neden olabilir. Formaldehitin bilinen başka bir etkisi de saç dökülmesine neden olmasıdır. 

Fitalat ise endokrin sistemi bozarak, üreme sistemimizde sorunlar oluşturur. Propilen glikol ve kıvam arttırıcı olarak kullanılan alkol, saçları kurutarak saçı nemsiz, hacimsiz bir hale getirir. Nem dengesi bozulan saçta dökülmeler meydana gelir. 

Dimetikon bir silikon çeşididir. Saçı kaplayarak daha hacimli, dolgun ve bakımlı gösterir kısa vadede. Ancak zamanla saçın yüzeyini kapladığından dolayı saçta birikim yapar. Saç derisinin nefes almasını engelleyerek dökülmelere neden olur. Silikonun nemlendirme özlelliği yoktur aslında anca saçın nemlendiği hissini veren kaygan bir doku sağlar. 

Triclosanın kanser ve üreme sorunlarına yol açtığı son bilimsel araştırmalar neticesinde ortaya çıkarılmıştır. Antifungal ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı şampuanlarda kullanılmaktadır. 

Son olarak bu toksik maddeler içerisinde en yaygın bilinenlerden biri olan paraben yer alıyor. Paraben şampuanların raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılıyor. Parabenler ciltte tahriş, egzama, saç dökülmesi ve cilt yaşlanmasına neden olur. Paraben östrojen hormonunu taklit ederek meme kanseri riskini arttırmaktadır. 

Şampuan deyip geçmemek gerek saçımızı yıkayıp durulayıp zararlı etkilerinden kurtulduğumuzu düşünebiliriz. Ancak gerçek hiç de öyle değil. Saç temizliği için kullandığımız şampuanları cildimizden uzak tutmak mümkün değil. Saç derimiz ve vücudumuzdan emilerek toksik maddeler kan yoluyla dolaşıma geçmektedir.

Sülfatın Saça Ve Cilde Olan Etkileri Nelerdir?

Sülfatın kurutucu özelliği çok yüksektir. Bol köpük oluşturarak temizlik hissi vermesinin yanında zaman içerisinde saçı ve cildi kurutarak nem dengesini bozar. Kuruyan saç derisinde irritasyonlar oluşabilir, ve saç dökülmesi muhtemeldir. Sülfat, sadece saç derisini değil saç tellerinin de yıpratır. Özellikle boyalı ve işlem görmüş saçlardaki zararlı etkisi daha yüksektir. Boyalı saçlarda sülfat, boyanın parlaklığını azaltarak renginin açılmasına neden olabilir. 
Sülfat ciltte alerjik reaksiyonlara neden olur. Vücudumuzda koruyucu bir kalkan gibi görev yapan cildin koruyucu tabakasına zarar vererek onu zararlı maddelere karşı açık hale getirir. Cildi savunmasız ve korumasız bırakmış oluruz böylece. Savunmasız ve korumasız kalan bir cilt pek çok riskle karşı karşıyadır. 

Tuzsuz ( Sülfatsız) Sampuan Nasıl Kullanılır?           

Toksik etkili şampuanların zararlı etkilerinden arınmak ve sülfatsız, ağır, toksik maddeler içermeyen, doğal içerikli ürünlere geçmek isteyenlerin kafalarında pek çok soru işareti oluşuyor. Öncelikle sıradan bir şampuan değişiminde bile bir alışma süreci olduğunu hatırlamak gerek. Bir alışma sürecinin ardından beklentilerinize uygun toksik maddeler içermeyen doğal şampuan kullanmanın keyfine varmak mümkün. İhtiyaçlarınıza en uygun tuzsuz şampuanı bulmak için belki birkaç deneme yapmanız gerekebilir. 

İyice ıslatılan saçlara sülfatsız, toksik zehirler içermeyen şampuanınızdan bir miktar alarak saç derisine masaj yaparak uygulayıp ardından da bol su ile iyice arındırmak yeterli olacaktır. Uygulama esnasında masaj yaparak ürünü saç derisine iyice yedirerek daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Kullanım sırasında sıradan şampuanlara göre bir miktar daha fazla özen gerektirmekte sadece. Gerisini de zamana bırakarak saçınızın ve saç derinizin uyum sürecine güvenebilirsiniz. Kısa sürede saçınız doğal sağlıklı sürecine girecektir. Doğal yağ dengesine yeniden kavuşan saçlar daha canlı, parlak ve sağlıklı bir hale gelecektir. 

Kuaförler özellikle kıvırcık ve kuru saçlara sahip olanların sülfatlı ürünlerden uzak durması gerektiğini belirtiyor. Sülfatın kurutucu etkisiyle saç derisi iyice kuruyarak saçın daha fazla yıpranmasına neden oluyor. Solgun, mat ve nemsiz ve bakımsız bir görüntüye neden oluyor saçta. Diğer bir kesinlikle sülfatlı şampuan kullanmaması gereken grup ise boyalı ve işlem görmüş saçlar. Boya ve işlem görmüş saçlar bu işlemlerin sonucunda bir miktar yıpranmış hale geliyor zaten. Üstüne sülfatın kurutucu etkisi de eklenince saçtaki yıpranma artıyor. Sülfat ayrıca boyanın rengini açarak hoş istenmeyen görünümlere yol açabiliyor. 

Kuaförlerin tavsiyeleri sadece saç sağlığı ve güzelliğini kapsamakta ancak toksik etkili şampuanların genel sağlığımız üzerindeki olumsuz etkileri artık reddedilemez bir gerçek. Bu nedenle sağlığını düşünen herkesin sülfatsız, parabensiz doğal içerikli şampuanlara geçmesi gerektiği açık bir gerçek. 
Çok çabuk yağlanan saçlar, sülfatlı şampuanların yıpratıcı etkisinden bir miktar uzak olabilir. Hatta sülfatın kurutucu etkisi onlara iyi bile gelebilir. Ancak sülfatsız doğal içerikli şampuanlarla da biraz sabır ve doğru teknikleri uygulayarak istenilen sonucu almak mümkün. 
Kolayca kabaran, çabuk elektriklenen saçlar ise sülfatsız şampuanlar iyi bir tercihtir. Sülfatsız ürünler saçın yağ dengesini koruyarak saçın ve saç kökünün nemli kalmasını sağlayacaktır. 

Sülfatsız şampuan kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta ürünü uygularken saç derisine masaj yaparak iyice nüfuz etmesini sağlamaktır. İlk başlarda temizlenmemiş gibi hissedebilirsiniz. Ancak saçlarınızdaki olumlu değişimlere şahit oldukça saçların derinlemesine temizlendiğine emin olacaksınız. Özellikle yağlı saçlar ilk başlarda biraz zorlanabilir. Bunun nedeni sülfatın kurutucu etkisinin yağlı saçlara sahip olanlara  iyi geldiğinin düşünmesidir. Oysa ki Sülfat saç derisini kurutarak saçın daha fazla yağ üretmesine neden olacak bunun sonucunda saçın yağ dengesi tamamen bozulacaktır. Sülfatsız şampuanlar saç derisini kurutarak yağ dengesini bozmaz. Saçın yağ dengesini bozmadan temizler. Doğal yağ dengesine yeniden kavuşan yağlı saçlarda bir uyum sürecinden sonra istenilen sonuçlar alınır. 
 

Sülfatsız Şampuanlar Sürekli Kullanılır Mı?

Sülfat ve pek çok toksik madde içeren şampuanların zararlarından haberdar olup bu konuda araştırmaya girenlerin akıllarında bir çok soru işareti oluşmaktadır. Sülfatsız şampuanların sürekli kullanılıp kullanılmayacağı sorusu da akıllara gelebilir. Bu sorunun cevabı elbette ki evet olacaktır. Sağlığını düşünen sağlıklı, bakımlı saçlara sahip olmak isteyen herkes için sülfatsız doğal içerikli şampuan kullanmak önemli bir gündem olmalıdır. Sülfatsız şampuanların sadece boyalı, özel işlem görmüş saçların kullanacağı, yada bir geçiş sürecinde kullanılıp bırakılacağı yönündeki inanış doğru değildir. Sağlığı ve güzelliğine önem veren herkesin sülfat ve pek çok zararlı toksik madde içeren şampuanları hayatından tamamen uzaklaştırması gereklidir. 
Sizin için doğal besleyici yağlar ve özler içeren sülfat, paraben içermeyen doğal keratinli organik bir bakım şampuanı seçerek onu düzenli olarak kullanabilirsiniz. 

Sülfatsız, Parabensiz, Saf Keratinli Şampuan Nedir?

Sülfat, paraben ve zararlı toksik zehirler içermeyen şampuan ve bakım ürünlerinde doğal bitki özleri, bitki yağları, bitki suları, aloe vera, bal ve bitkisel doğal keratin bulunur. Bitkisel doğal keratin, bitkilerden elde edilen ve yüksek koruyuculuk özelliğine sahip olan doğal bir maddedir. İçeriğinde saç için faydalı pek çok aminoasitler bulunur. Bunlar deri tarafından emilerek daha alt tabakalara iner. Saçların kökten itibaren daha sağlıklı ve canlı çıkmasını sağlar. Yıpranmış saç tellerini onarır, kalınlaştırır. Saç derisinin nemini korumaya yardımcı olur. 
 

Bu konuda daha detaylı bilgi için: Sülfatsız Şampuanların Sıradan Şampuanlardan Farkı Nedir? yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

 

Bebek Şampuanlarında Sülfat Var Mı?

Sülfatsız şampuan kullanan, sülfatın ve şampuanlarda kullanılan toksik maddelerin zararlı etkilerini öğrenen pek çok kişi bebek şampuanlarının kesinlikle sülfat içermediği yönünde düşünmektedir. Ancak gerçek maalesef ki öyle değil. Daha az zararlı kimyasal içermesine rağmen pek çok bebek şampuanı sülfat içeriyor. Sülfat ve toksik kimyasallar bebeklerin vücudunda bulunan koruyucu bariyere zarar vererek egzama ve deri hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle yetişkinlerden çok daha hassas olan bebeklerin cilt ve saçları için kullanılan ürünlerin daha özenli seçilmesi gerekiyor. 
Etiket okuma konusunda kendinizi geliştirmeniz gerek zira toksik kimyasallar tek bir isimle adlandırılmıyor. Etiketinde kocaman harflerle içermez ibaresinin bulunmasına rağmen ürünün içeriğinde toksik kimyasal ya da sülfat başka bir ismiyle yer alabiliyor. Bu noktada etiket okumalarında bolca araştırma yapmak ya da bilgisine güvendiğiniz bir uzmandan yardım almak en mantıklı yol olabilir. 

Bebek Şampuanları Yetişkinlerin Kullanması için Uygun Mu? 

Bebeklerin hassas ciltleri düşünülerek titizlikle seçilen ürünlerin yetişkinlerin kullanıp kullanamayacağı, yetişkinlerin ihtiyaçlarına bebek ürünlerinin uygun olup olmadığı merak konusu olmakta. Bunun nedeni bebek şampuanlarının sülfat, paraben gibi zararlı toksik maddeler içermediği, bebeklerin hassas cildini tahriş etmeden, nemini koruyarak kurutmadan nazikçe temizleyeceğinin düşünülmesidir. Maalesef ki bu inanış bütün bebek şampuanları için geçerli değil. 
Zararlı kimyasallar içermeyen, doğal içerikleriyle zarar vermeden temizleyen ve bakım yapan bebek ürünleri de mevcut. İçeriğinden emin olduğunuz bir bebek ürününü kendiniz için de kullanabileceğiniz görüşü mevcut.

Eğer saçlarınızın özel bir bakıma ihtiyacı yoksa, genel olarak sağlıklı saçlara sahipseniz, boyalı yada işlem görmüş değilse bebek şampuanlarından tatmin edecek sonuçlar almanız mümkün. Saçlarınız yıpranmış, boyalı, işlem görmüş, cansız ise bu durumda yetişkinler için üretilen sülfat,paraben içermeyen, doğal keratinli bir bakım şampuanı kullanmanız yerinde olacaktır. 
Doğal bebek şampuanı kullanan çoğu yetişkin sonuçlardan memnun olmakla birlikte özel gereksinimleri olan saçlara sahip olan kullanıcılar memnun olmamakta. Bu noktada yetişkinler için üretilen sülfatsız, parabensiz, doğal keratinli organik bir şampuan kullanabilirsiniz. 
 
 
 
 
 
Ücretsiz Kargo

1500 TL ve üzeri siparişlerde kargo ücretsiz

Kolay İade

30 gün iade garantisi

Güvenli Ödeme

256-bit SSL Encrypted Ödeme

Müşteri Desteği

Tüm sorularınız için