0

Kuru Ve Yıpranmış Saçlar Nasıl Onarılır?

Kuru Ve Yıpranmış Saçlar Nasıl Onarılır?

Kuru Ve Yıpranmış Saçlar Nasıl Onarılır?
  • 20 Şubat 2023, Pazartesi
  • 199
Kuru ve Yıpranmış Saçlar Nasıl Onarılır? Bakım Önerileri & Tavsiyeleri
Sağlıkla doğrudan bağlantılı olan, günümüzün en çok karşılaşılan konularından biri; saç bakımı konusudur. Saç bakımı nedir? Saçlarınızı nasıl korursunuz? Saçlarınızın yıpranmasını önleme yolları nelerdir?


Saçların kendini yenilemesi ve dinlendirilmesi, uyku, egzersiz ve beslenme ile saç sağlığının ilişkisi doğru orantılıdır. Uzun vade de olumlu sonuçlar doğuran bu yöntem saç dökülmesini ve yıpramasını önleyecektir. Kurumuş ve yıpranmış saçların dökülmesi bazen mevsimsel geçişlerden dolayı da olmaktadır. Yıpranmış saçlar için tavsiyeler, uzmanlar ve kuaförler tarafından verilmektedir. Saçların güçlü ve sağlam olabilmesi için saça faydalı olabilecek protein kaynakları, yumurta, et, süt, tavuk, balık, yoğurt, kuru baklagiller ve tam tahıllar, yeteri kadar alınırsa, saç derisinin iyileşmesini destekleyecektir.

Saç bakım ürünleri denince akla ilk gelenler şampuan ve saç kremleri olmaktadır. Saç bakım ürünleri cilde doğrudan temas ettiği için, özellikle şampuan ve saç kremleri seçimlerinde son derece dikkatli olunmalıdır. Kimyasal içerikleri olan saç bakım ürünlerinden uzak durulmalı, mümkünse sülfatsız, paraben ve silikon içermeyen ürünler tercih edilmeli ve saçın doğal bakım ihtiyacı karşılanmalıdır. Saç bakım önerileri denince akla ilk gelen bakım ürünlerinin başında keratin ve keratin bakımı gelmektedir. 3 ile 6 ayda bir düzenli olarak tekrarlanması önerilmektedir. Bu sayede saçların nem dengesi sağlanmış, onarılmış, sağlıklı ve canlı bir görünüm elde edilmiş olacaktır.

 

Saçların Doğal Nem Dengesinin Yeniden Kurulması İçin Beslenme  


Yıpranmış saçların güçlü ve parlak görünümünü yeniden kazandırmak, uzun bir süreç gibi görünse de birkaç ufak bakım ve değişiklik ile bu mümkün olacaktır. Stres, hava koşuları, yoğun tempo, yüksek ısıya maruz kalma durumu, kimyasal işlemler ve en önemlisi sağlıksız beslenme saçlarda güç kaybına neden olmaktadır. Saçların doğal nem dengesinin yeniden kurulması için beslenme düzeninin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Doğru teknikler ile yapılacak olan saç bakımı, doğru kullanılacak ürünlerin desteği, sağlıklı beslenme düzeninde atılacak birkaç adıma özen gösterilmesi durumunda, canlı ve parlak görünümlü saçlar elde etmek mümkün olacaktır. Sağlıklı beslenmenin, saç sağlığı üzerindeki etkisi ve önemi çok büyüktür. Uzman bir doktora danıştıktan sonra yapılan testlerin sonucuna göre, saç bakımı tamamlayıcı gıdalar ve vitaminlerin takviyesi, biotin, demir, kalsiyum, protein, A,C ve D vitaminlerini içeren yiyecek, içecek ve destekleyici gıdaların tüketimi saç bakımı önerileri arasında yer almaktadır. Bu gıdaların dışındaki en önemli konu ise, günlük su tüketiminin düzenli olarak yapılmasıdır. Saçların doğal nem dengesinin yeniden kurulması için beslenme düzeni ve dışarıdan yapılacak şampuan, saç kremleri, yağlar ve maskeler sayesinde saçların nem dengesi korunmuş olacaktır.
 

Saçlarınızın Yıpranmasını Önleme Yolları


Doğru teknik ile uygulama yapılmayan tarama, fırçalama, kurulama ve kimyasal işlemlere maruz kalma durumları, saç gövdesine ciddi zarar vermektedir. Saçlarınızın yıpranmasını önleme yolları şu şekilde sıralanmaktadır;

- İnce saç yapısına sahipseniz, silikon ile canlandırma yaparak saç bakımı yapabilirsiniz.
- Sağlıklı saç görünümü için özellikle balık ve ceviz tüketilmelidir.
- Ilık su ile yıkayarak saçlarınızın parlaklığını koruyabilirsiniz.
- Kırık saç uçları keratin bakımı ile onarılmalıdır.
- Kepek tedavisi için yağ içeren ürünler kullanılmamalıdır.
- Doğru fön tekniği ve araçlarının kullanımı çok önemlidir.
- Beyaz saçlar için yumuşak renk boyalar kullanılmalı, çünkü saç boyalarının etkileri saçlar için oldukça önemli bir durumdur.
- Kıvırcık yapılı saçlara sahipseniz fırçalardan uzak durulmalıdır.
- Beslenme düzenine dikkat etmek, saç bakımı konusunda tamamlayıcı unsurlardandır. 
- Su tüketimi saç sağlığı için çok önemlidir.
-Saçların yapısına göre uygun ürünler seçilmelidir.
- Saçları güneş ışınlarından korumak için, saçlarınızı koruyan ve onarıcı bakım ürünleri ile destekleyebilirsiniz.
- Havuza girmeden önce mutlaka duş alınmalı ve saçlar ıslatılmalıdır. 

Sağlıklı saçlara sahip olmak için bu detaylara dikkat ederek, hedeflenen sonuçlara varmak  mümkündür. Bu konulara dikkat ettiğinizde, saçlar daha hacimli, canlı ve parlak görünüm elde ederken, saçlarınızla dikkatleri üzerinize çekeceksiniz.
 

Kuru Saçlar İçin Evde Keratin Ve Saç Bakımı


Saçlara güç ve kuvvet veren protein olarak bilinen keratin, saçların kopma, kırılma ve dökülmesini önlemektedir. Kuru saçlar için evde keratin ve saç bakımı tekniği doğru uygulanırsa, herkesin kolay yapabileceği bir yöntemdir. Sağlıklı saçlar için keratin bakımına ihtiyaç vardır. Çünkü günlük hayatta birçok dış etkilere maruz kalan saçlarda, keratin azalmakta ve yeteri kadar bulunmamaktadır. Zengin içeriklere sahip olan keratin ürünlerini kullanırken, saç bakımı konusunda doğru verim alabilmek için, yıpranmış saçlara, öncesinde mutlaka onarıcı keratin serum yüklemesi yapılmalıdır. Bu sayede yüklenecek keratin proteinlerinin ömrü uzayacak ve saç liflerinin yumuşak olması sağlanacaktır. Kuru saçlar için evde keratin ve saç bakımı yapmaya karar verdiğiniz zaman, saçınız için uygun olabilecek ürünü tercih etmeli ve uygulama yöntemi sırasıyla saçınıza bakım yapabilirsiniz.

Profesyonel Saç Bakımı Ve Tedavileri

Her insan sağlıklı, dolgun ve parlak saçlara sahip olmak istemektedir. Bazı kişiler genetik durumlar başta olmak üzere yaş ilerledikçe stres, kronik sağlık problemleri, yetersiz ve dengesiz beslenme gibi nedenlerden, saçlarda dökülme, kırılma, seyrelme yaşamaktadır. Bu problemler yaşanıyorsa sizin için uygun profesyonel saç bakımı ve tedavileri ile kurtulmanız mümkündür.

Genlerden kaynaklanan problemleri çözüme kavuşturmak zor ama imkansız değildir. Uzman bir doktora danışarak saç bakımı önerileri alabilir ve uygun tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz. Nedenlere bağlı saç tedavilerini şu şekilde sıralayabiliriz; Growth factor (GF) tedavisi, PRP (Platelet Rich Plazma) tedavisi, saç lazeri tedavisi, saç serumu, ACell saç tedavisi, saç mezoterapisi, saç ozon terapisi sayesinde saçlar daha gür olacaktır. Profesyonel saç bakımı ve tedavileri sayesinde dökülen bölgeler uyarılıp saç kökleri canlandırılırken, saç dökülmeleri önlenmektedir. Evde yapılan bakımlar ile kuaförde yapılan profesyonel saç bakımları çok farklıdır. Saçlarınıza profesyonel bir dokunuş istiyorsanız, kuaförünüzden yıpranmış saçlar için tavsiyeler alabilirsiniz. 
 

Doğru Fön Tekniği Ve Araçlarının Kullanımı


Günümüzde çok fazla tercih edilen fön çektirme yöntemi ile çok daha havalı, parlak ve hacimli saçlara sahip olmaktayız. Doğru fön tekniği ve araçlarının kullanımı saç bakımı için çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Fön çekmenin bazı püf noktaları vardır ve bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

Saçlar Temiz Olmalı: Fön çekme işleminden önce saçlar mutlaka yıkanmalıdır. Saçlar yıkanırken şampuan, saç maskesi, saç kremi uygulanmalı ve de iyice durulanmalıdır. Bu işlem ile saç bakımı tamamlanacak, saçların daha yumuşak ve kolay şekil alması sağlayacaktır.

Buhardan Kaçma: Banyo yapıldıktan sonra, nemli ve buharlı ortamda saç kurutulmamalıdır. Çünkü saça fön çekerken elektriklenme ve tül tül olmasına neden olur.

Havlu İle Saç Kurutulmamalı: Bu şekilde ovarak havlu ile kurutulduğunda, saçlar zarar görür ve elektriklenir. Havlu ile kurutma işlemi gerekiyorsa hafif bir şekilde nazik davranarak saçın ıslaklığı giderilebilir.

Saç Köklerinden Kurutma Yapılmalı: Hafif masaj hareketleri ile saç köklerinden uca doğru kurutma işleminde daha iyi sonuçlar elde edilmektedir. 

Saç Kesimi Tarzı: Saçlar katlı kesime sahip değilse, aynı uzunlukta olan saçlarda düz fön kullanılması önerilmektedir. Katlı kesime sahip olanlar, canlı ve hareketli bir görünüm elde etmek için, kırık fön veya dalgalı fönle daha hacimli bakımlı saçlara sahip olunmaktadır.

Doğru Fırça Kullanımı: Her saç için aynı fırçalar kullanılmamalıdır. Saç tipine uygun fön fırçası tercih etmek gerekir. Fırça seçimi, uzun ve kısa saç ile, ince kalın fırça doğru orantılı olduğu için dikkatli seçilmelidir.

Saçı Tutamlara Ayırma: Fön çekerken kolaylık sağlayan bir yöntemdir. En alttaki tutamlardan başlamak en uygun teknik olacaktır.

Fön çekme işlemi sonrası saçlarınızı koruyan ve onarıcı bakım ürünleri ile destekleyebilirsiniz. Yeni fön çekilmiş saçlar ile dışarıya çıkmak daha farklı, daha güzel ve pozitif hissetmenizi sağlayacaktır. 
 

Saç Boyalarının Etkileri


Saçların bu tür kimyasallar ile işlem görmesi saçların kırılmasına, saç tellerinin hasara uğramasına ve saç proteinlerine zarar vermesine yol açacaktır. Saç boyalarının etkileri arasında birden fazla neden bulunur. Yüksek miktarda kullanılan amonyak cildin tahriş olmasına neden olmaktadır. Boyanın içinde bulunan PPD ise, alerjik reaksiyona yol açmaktadır. Bu alerjik reaksiyonlar erken yaşta boya yapılması ile başlamaktadır. Saç boyasından kaynaklanan, yüzde, kulak arkasında, göz kapaklarında, kızarıklık, kabuklanma, kaşıntı ve tüm vücutta ödeme neden olan yan etkileri bulunmaktadır. 

Saç boyası, saçların her telini saran bir kimyasal olduğundan saç korteksine yapışarak, saça nüfuz etmektedir. Kuaförünüzden boya işlemi gören yıpranmış saçlar için tavsiyeler alabilirsiniz. Saça uygulanan yanlış boyalar sonrası hemen yeni bir boya işlemi yaptırmak son derece sağlıksız olan saç bakım önerileri kriterlerine uymaz. Açıcı kullanmak saçlarda stres yaratarak elektriklenmesine ve saç tellerinin incelmesine neden olacaktır. Son dönemlerde yaygın olarak kullanılan organik boyalarda,  en az normal boyalar kadar zararlıdır. Kimyasal saç boyaları piyasada doğal boyalar diye satılmaktadır. Bu saç boyaları saça zarar verirken birçok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır. Uzmanlar tarafından, boyaların saç derisinde su toplayan yaralar, kaşıntı, kepeklenme, saç yapısında incelme, kuruma ve kopmaya neden olduğu belirtilmektedir. Bu durumları, stres ve diğer dış etkenlerin saçlar üzerindeki etkileri de birleşince daha fazla tetiklemekte ve saça zarar vermektedir.
 

Stres Ve Diğer Dış Etkenlerin Saçlar Üzerindeki Etkileri


Vücut stresli olduğu durumlarda, serbest bıraktığı kortizol hormonunun saç folikülünü etkileyerek saç dökülmesine neden olur. Bu dökülmeler 3 ay sonrasında etkisini göstermeye başlamaktadır. Stres ve diğer dış etkenlerin saçlar üzerindeki etkileri, yetersiz uyku, travmalar, yoğun iş temposu, hastalıklara bağlı nedenler, saç derisini kaşımak ile başlamaktadır. Stresin ruh ve beden sağlığına vereceği zararların, saç sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri arasında önemli noktalar bulunur.

Stresin saç dökülmesi ile bağlantısı, genellikle fiziksel ve zihinsel sağlığımızın bir yansımasıdır. Stresle orantılı belirtilerin başında, uykusuzluk ve depresyon gelir. Günde 100 saç telinin dökülmesi normaldir. Fakat daha fazla dökülme oluyorsa, mutlaka uzmana giderek yıpranmış saçlar için tavsiyeler alınması ve araştırılması gerekir. Stres, vücudumuzda hormonal reaksiyona ve bir dizi kimyasala neden olduğundan, beyin hipofiz bezine bilgi iletirken, adrenal bezlere bilgi gönderir.  Uyku, egzersiz ve beslenme ile saç sağlığının ilişkisi, androjen salgısı ile birleşerek saç köklerinin ve kan damarlarının geri çekilmesi ile saçı ince ve savunmasız hale getirmektedir. Sadece dış görünüş için değil genel sağlık içinde önemli olan saç bakımı, sağlıklı saçlara kavuşmayı ve saç derisi sağlığını koruyan önemli bir nedendir. İçerikleri sürekli gelişen ve değişen saçların sağlığını, canlılığını ve parlaklığını korumak için doğru tercihler yapılarak saç bakımı tamamlanmalıdır.
 
Ücretsiz Kargo

1500 TL ve üzeri siparişlerde kargo ücretsiz

Kolay İade

30 gün iade garantisi

Güvenli Ödeme

256-bit SSL Encrypted Ödeme

Müşteri Desteği

Tüm sorularınız için